Kesäisiä herkkuja luonnonyrteillä

Luonnonyrtit tarjoavat kesäistä vaihtelua niin juhla- kuin arkipöytään.

Allergia-, iho- ja astmaliitto kannustaa liikkumaan luonnossa terveyden nimissä. Yrttien keruu kesäiseen ruokapöytään on varmasti yksi hyvä tapa!

Tässä kokeiltavaksesi luonnonyrtti- ja sienineuvoja Helena Särkijärven ohjeet.

Nokkospesto ja spaghetti

1 l nokkosenlehtiä
2 valkosipulinkynttä
1 dl pinjansiemeniä
2 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesania
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
(halutessasi pari kourallista basilikanlehtiä)

Paahda pinjansiemeniä varovasti sekoitellen pannulla, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin. Varo polttamasta siemeniä. Jäähdytä.
Tarkista, että nokkosenlehdet ovat puhtaita ja ehjiä. Ryöppää niitä noin 15 sekuntia kiehuvassa vedessä. Lehtien väri muuttuu kirkkaanvihreäksi. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä ja purista lehdet kuiviksi. Soseuta raaka-aineet. Voit säästää joitain pinjansiemeniä koristeeksi. Ohenna kastiketta tarvittaessa öljyllä. Keitä spaghetti ja tarjoa peston kanssa. Koristele esimerkiksi paahdetuilla pinjansiemenillä.

Luonnonyrtti-perunasalaatti

1 kg kg uusia perunoita
200 g pakasteherneitä
100 g luomupekonia
pari kourallista basilikanlehtiä
villivihanneksia, kuten vuohenputkea, litulaukkaa ja ruohosipulia
rucolaa
½ sitruunan raastettu kuori
1 rkl dijonsinappia
1 dl oliiviöljyä
1/3 dl viinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Harjaa perunat puhtaaksi ja keitä melkein kypsiksi. Suikaloi pekoni ja paista rapeaksi. Kiehauta herneet. Suikaloi basilikanlehdet. Suikaloi pari kourallista villiyrttejä ja/tai rucolaa. Raasta sitruunankuori. Sekoita öljy, sinappi, suola, mustapippuri ja sitruunankuori. Sekoita perunat, pekoni, herneet ja yrtit. Kaada kastike päälle. Voit koristella annoksen esimerkiksi ruohosipulisilpulla.

Vuohenputki-vuohenjuustopiiras

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
½ tl suolaa
1 ½ rkl sitruunamehua
3 rkl kylmää vettä
Täyte
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200 g vahvaa kermajuustoa
200 g kovaa vuohenjuustoa
1-1,5 l tuoreita vuohenputken tai nokkosenlehtiä
Kermaseos
4 munaa
3 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita keskenään kylmä voi, jauhot ja muut pohjan aineet. Voitele korkealaitainen piirakkavuoka ja vuoraa vuoka taikinalla. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tarkista, että luonnonyrttien lehdet ovat siistejä ja puhtaita. Ryöppää niitä kiehuvassa vedessä noin 15 s. Jäähdytä nopeasti kylmän veden alla. Pilko hyvin pieniksi. Voit käyttää apuna sauvasekoitintakin. Pilko sipuli ja kuullota pehmeäksi paistinpannulla. Raasta juustot ja tee kermaseos.
Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Paista piirakkapohjaa uunissa 10 minuuttia. Laske lämö 175 asteeseen.

Sekoita täytteen ainekset. Lisää ne vuokaan ja kaada päälle kermaseos. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit peittää piirakan paiston loppuvaiheessa foliolla, ettei se tummu liikaa.

Piirakka kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen ruokailua, jotta se pysyy paremmin kasassa.

Luonnonyrtti-mansikkasalaatti

Tuoreita villivihanneksia, esim. vuohenputkea ja hippu maahumalaa
Salaattia
Mansikoita
Aurajuustoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Balsamicoa

Huuhtele villivihannekset. Poista huonokuntoiset lehdet ja tarkista, ettei joukossa ole selkärangattomia. Huuhtele salaatti. Pilko tarvittaessa yrtit ja salaatti pienemmiksi. Viipaloi mansikat, kuutioi aurajuusto. Asettele villivihannekset ja salaatinlehdet kauniisti tarjoiluvadille. Lisää mansikat ja aurajuusto. Pirskota päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Voit halutessasi koristella salaatin luonnonkukilla tms. Voit käyttää aurajuuston sijasta myös fetajuustoa ja lisätä salaattiin halutessasi vaikkapa lempipähkinöitäsi.

Nokkossipsit

Huuhtele nokkosenlehdet ja kuivaa talouspaperilla. Levitä lehdet leivinpaperin päälle pellille ja voitele oliiviöljyllä. Ripottele päälle hiukan sormisuolaa. Pane pelti 200-asteiseen uuniin 5–6 minuutiksi, kunnes lehdet ovat oliivinruskeita ja rapsakoita. Nauti sellaisenaan.

Kuvat ja ohjeet: luonnonyrtti- ja sienineuvoja Helena Särkijärvi.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä