Herkkusuille espanjalaisia churroja!

Oletko kokeillut espanjalaisia churroja? Tässä luontaisesti gluteeniton ja maidoton ohje kevään juhlien herkkulistalle.

Ohjeen laatinut Helena Kemppainen vinkkaa, että taikinan ja sokeroinnin voi tehdä myös ilman valkoista sokeria. Helena on Allergia- ja astmaliiton some-lähettiläs, jonka reseptejä julkaistiin uusimmassa Allergia & Astma -lehdessä. Bataattisämpylöiden ja amerikkalaisten sipulirenkaiden ohjeen saat kirjautumalla Vappu lähestyy - ja kevään piknikit! -juttuun.

Espanjassa churrot ovat pitkiä pötköjä. Kun teet niistä 3-5 cm pitkiä, ne ovat kivoja suupaloja ja helpompia käsitellä tavallisessa 2 l kattilassa.

Näitä tarvitset

3.5 dl riisijauhoja
1 dl karkeita riisijauhoja
2 dl maissitärkkelystä
1 tl ksantaania
1/2 tl psylliumia
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
7 g kuivahiivaa
3 taatelia
1/2 banaania
2.5 dl vettä
1 rkl sitruunan mehua
1/2 dl sokeria tai 1/2 dl taatelisiirappia tai 1/2 dl kookossokeria
2 kananmunan keltuaista
1 rkl öljyä, tai voita, tai margariinia, tai kookosrasvaa
Paistamiseen n. puoli litraa öljyä, esim. kookosöljy, kookosrasva, munkkirasva, auringonkukkaöljy tai rypsiöljy.

Tee näin

1.    Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita keskenään. Myös hiiva.
2.    Mittaa tehosekoittajaan kaikki märät aineet ja sekoita n. 3 - 5 minuuttia, kunnes seos on tasainen.
3.    Sekoita kuivat aineet märkiin aineisiin. Huomaat, että taikina jää löysäksi.
4.    Anna seistä huoneen lämmössä ensin 30-45 min. Huomaat, että taikina alkaa kohota.
5.    Siirrä taikina muovikelmulla peitettynä jääkaappiin ja anna kohota siellä 2–3 tuntia.
6.    Valmistele pursotinpussi, jossa on tähtimuotoinen tylla.
7.    Kun taikina on kohonnut, siirrä se pursotinpussiin. Taikina on vieläkin löysähköä. Sen kuuluu olla löysää, kuitenkin sen verran paksua, ettei se valu pursotinpussista itsestään vaan joudut sen kevyesti puristamaan ulos. HUOM! Älä vaivaa äläkä sekoita taikinaa, lusikoi se vain pursotinpussiin.
8.    Kuumenna kattilassa paistoöljyä, kattilan pohjalla vähintään 4 cm öljyä.
9.    Huomioi, että öljy ei saa olla liian kuumaa, etteivät churrot ruskistu liian nopeasti.
10.    Pursota taikinaa öljyn sekaan ja katkaise aina sopivasta kohdasta. Käytä katkaisemiseen lusikankärkeä. Espanjassa churrot ovat pitkiä pötköjä. Kun teet niistä 3-5 cm pitkiä, ne ovat kivoja suupaloja ja helpompia käsitellä tavallisessa 2 l kattilassa.
11.    Kääntele churroja paistaessasi, jotta ne paistuvat tasaisesti.
12.    Nosta pois kattilasta, kun ovat kauniin ruskeita.
13.    Anna jäähtyä hieman ja pyörittele sokerissa tai kookossokerissa. Jos et halua käyttää sokeria lainkaan, voit sulattaa sokeritonta suklaata ja dipata churrot siinä.
14.    Tarjoile heti hieman jäähtyneenä.

Ihmettelet ehkä, onko perinteisessä churrotaikinassa banaania ja taatelia?

Ei ole. Banaani ja taateli sopivassa määrin saa luontaisesti gluteenittomat riisijauhot muistuttamaan vehnäjauhoilla leivottuja herkkuja. Banaanin ja taatelin maku ei tule churroissa läpi. Jos jätät ne taikinasta pois, niin lopputulos ei ole mielestäni niin hyvän makuinen.

Churro-ohje julkaistiin Allergia & Astma -lehdessä 2/2017. Samaan lehteen saimme Helena Kemppaiselta myös bataattisämpylöiden ja amerikkalaisten sipulirenkaiden ohjeet. Tutustu niihin täällä.

Tutustu Helenan muihin herkkuohjeisiin: https://helenakemppainen.wordpress.com.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä